Reuma

Reuma is de naam voor een ruime groep aandoeningen van uw spieren, pezen en botten, ofwel uw bewegingsapparaat. Bij reuma maakt uw lichaam antistoffen aan tegen het bewegingsapparaat van uw eigen lichaam. Er zijn veel verschillende soorten reuma. Bij de meest voorkomende soort, ontstaat er een ontsteking in uw gewrichten als reactie op de antistoffen. Dit zorgt ervoor dat uw gewrichten opzwellen en pijnklachten geven. Daarom is het met reuma vaak moeilijker om te bewegen en kan dit u beperken in het dagelijkse leven.

Waarom iemand reuma krijgt, is nog onbekend. Onderzoeken laten wel zien dat reuma niet heel erfelijk is; er is slechts 5% kans dat reuma genetisch overgedragen wordt. Reuma heeft waarschijnlijk meerdere oorzaken die de kans groter maken dat u het krijgt, zoals bijvoorbeeld roken. Reuma kan bij iedereen en op alle leeftijden voorkomen. Reuma blijft bij veel mensen chronisch aanwezig zonder te genezen. Wel kunnen verschillende behandelingen veel klachten wegnemen en de pijn verminderen, zodat u makkelijker kunt bewegen. Ook kunt u paracetamol of NSAID’s innemen (zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac) om de pijn te verminderen. Hierdoor kunt u makkelijker doorgaan met uw dagelijkse activiteiten.

Mensen met reuma hebben niet allemaal dezelfde klachten. Bij sommige mensen zijn de klachten ook heftiger dan bij anderen. De klachten komen vaak ook in vlagen, sommige dagen heeft u meer of minder last van uw klachten dan andere dagen. De klachten die meeste mensen ervaren zijn:

  • Pijnlijke gewrichten. De pijn zit vaak in uw handen, polsen, voeten, of enkels. De pijn kan ook bij andere gewrichten zitten, zoals uw vingers.
  • Gezwollen gewrichten.
  • Warme, rode gewrichten.
  • Stijve gewrichten.
  • Stijve spieren.
  • Moeite met bewegen.
  • De pijn is ook aanwezig als u niet beweegt.
  • Vermoeidheid.

Als u reuma heeft, kunt u verschillende dingen doen om de klachten te verminderen en er mee te leren leven. Het belangrijkste is om te blijven bewegen, maar let op dat u niet over uw grens gaat. Door te blijven bewegen, worden uw spieren niet stijf en blijven ze sterk. Neem pijnstillers om makkelijker te kunnen blijven bewegen. Als de gewrichten opzwellen, of warm aanvoelen, kunt u deze ook koelen om de pijn te verlichten. Door te blijven bewegen heeft u uiteindelijk minder pijn en blijft uw conditie goed, wat weer zorgt voor minder vermoeidheid.

U kunt ook op uw houding letten om uw gewrichten zo min mogelijk te belasten. Probeer het tillen van zware voorwerpen bijvoorbeeld te vermijden. Probeer niet te vaak te bukken of op uw tenen te staan om ergens bij te komen. Een goede werk- en zithouding is ook minder belastend voor uw gewrichten. Dit zorgt voor minder pijn.

Als u een langere tijd last heeft van bovenstaande klachten, die niet veroorzaakt zijn door een ongeluk of een trauma, kan het zijn dat u reuma heeft. Wij adviseren u in dat geval contact op te nemen met uw huisarts.

De huisarts kan u medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen. Ook kunt u doorverwezen worden naar een reumatoloog of een orthopeed. Soms kan een doorverwijzing naar een fysiotherapeut u verder helpen. De fysiotherapeut zal kijken naar bewegingsoefeningen die afgestemd zijn op uw specifieke klachten.