Navelbreuk

In het kort

Bij een navelbreuk is er sprake van een zwakke plek in de buikwand. Hierbij is er een uitstulping van het buikvlies door de opening van de buikwand, genaamd de breukpoort. Hiervoor kunt u een operatie krijgen. Als u geen klachten heeft, hoeft u ook niet behandeld te worden.

Bij een navelbreuk is er sprake van een zwakke plek in de buikwand. Hierbij is er een uitstulping van het buikvlies door de opening van de buikwand, genaamd de breukpoort. Deze kan ontstaan door aangeboren factoren of door het uitrekken van de buikwand, door bijvoorbeeld gewichtstoename, zwaar tillen, veel hoesten en persen.

Een navelbreuk kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan. De aangeboren navelbreuk herstelt vaak binnen de eerste drie levensjaren. Bij een navelbreuk op latere leeftijd kan het zijn dat er geen klachten ontstaan, alleen bij beklemming ervaart u pijn. Hiervoor kunt u een operatie krijgen.

Als u geen klachten ervaart, is een behandeling ook niet nodig. Soms wordt er een operatie gedaan om de buikwand te sluiten, bijvoorbeeld om zo te voorkomen dat de darm later in de breukpoort beklemd raakt.

Als de navelbreuk veel zeer doet of bekneld zit, dan is een operatie wel nodig. Bij kleine breuken wordt de breukpoort gehecht, maar bij een grotere breukpoort wordt een kunststofmatje gebruikt om zo de buikwand te verstevigen. Voor een operatie wordt u kort opgenomen in het ziekenhuis, voor ongeveer één tot twee dagen. Het herstel van een navelbreukoperatie duurt een aantal weken en de eerste paar weken mag u niet zwaar tillen en moet u voorzichtig zijn met andere activiteiten.

Bij een navelbreuk kunt u de volgende klachten ervaren:

  • Bult of zwelling die naar buiten puilt en groeit bij uw navel
  • Een brandend of zeurend gevoel
  • Als volwassene neemt de zwelling toe als u perst, hoest of niest
  • Als kind neemt de zwelling toe bij lachen, persen en huilen

Als u plotseling erge pijn ervaart en de zwelling niet kan terugduwen, is er sprake van een beknelde uitstulping. Er zal dan direct een operatie nodig zijn om te voorkomen dat het afsterft. Dit gebeurt eigenlijk heel weinig bij volwassenen en bij kinderen gebeurt dit vrijwel nooit.

Een aantal adviezen bij een navelbreuk zijn:

  • Stop met roken als u dat doet, zo neemt de druk op de onderbuik af
  • Vermijd bepaalde dingen die uw klachten verergeren, zoals zwaar tillen
  • Zorg voor een gemakkelijke stoelgang, zonder te hoeven persen door:
    • Gezond en vezelrijk te eten. Producten die veel vezels bevatten zijn: volkorenproducten, groente en fruit.
    • Genoeg water te drinken. Houd hierbij 1,5 tot 2 liter water aan per dag.
    • Genoeg te bewegen. Beweeg minimaal een half uur per dag.

Als er geen klachten ontstaan door de navelbreuk, is het niet nodig om iets te doen. Sommige mensen vinden het fijn om een speciaal korset te dragen. Het is mogelijk om geopereerd te worden bij een navelbreuk als de darm bijvoorbeeld beklemd raakt in de breukpoort of voor cosmetische redenen.

Een navelbreuk is vaak makkelijk vast te stellen door uw huisarts. De huisarts zal dan met u bespreken wat een mogelijke behandeling zal zijn.

Als u plotseling last krijgt van heftige pijn in uw navelbreuk of u heeft last van een terugkerende beklemming, neem dan gelijk contact op met uw huisarts

Neem ook contact op met uw huisarts als u veel pijn ervaart en zich zorgen maakt over uw klachten