Nachtelijk zweten
In het kort
Zweten zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en voorkomt dat je oververhit raakt. Bij nachtelijk zweten wordt u 's nachts wakker en bent u nat en koud van het zweet. In de meeste gevallen is nachtelijk zweten onschuldig.
-
Zweten in je slaap kan komen door verschillende oorzaken. In de meeste gevallen is nachtelijk zweten onschuldig. Zweten zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en voorkomt dat je oververhit raakt.
Bij nachtelijk zweten wordt u ’s nachts wakker en bent u nat en koud van het zweet. In erge gevallen kan het zelfs zo zijn dat u het beddengoed moet vervangen. De meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten zijn:
- Een warme omgeving. Het zou kunnen dat uw beddengoed te warm is, de kamertemperatuur te hoog is of dat u te warme nachtkleding draagt. Het zweet verdampt moeilijk in uw bed en daardoor blijven uw zweetklieren actief. Hierbij wordt u vaak midden in de nacht wakker door de warmte.
- Lichamelijke inspanning. Als u sport vlak voor het slapen, zal het lichaam zich opwarmen en niet meteen afkoelen na afloop van het sporten. Het gevolg hiervan is dat u in bed gaat zweten.
- Voeding. Gekruid eten en alcohol kan nachtelijk zweten veroorzaken. Alcohol zorgt dat de bloedvaten verwijden en zorgt dat er warmte vrijkomt. Ook bij pittig eten zal het lichaam het warmer krijgen.
- Medicijnen. Nachtelijk zweten kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.
- Angst en strsess. Deze twee hebben ook een invloed op uw zweetklieren. Er wordt meer adrenaline aangemaakt en de hartslag en bloeddruk stijgen. Hierdoor komt er energie vrij waardoor u sneller zweet.
- Hormonen. Vrouwen in de overgang hebben vaak last van nachtelijk zweten.
- Onderliggende ziekte. Zweten in de nacht kan een symtpoom zijn van slaapapneu, aandoeningen aan de bijnieren, HIV of diabetes (type 1 of type 2).
- Nachtmerries
- Overgewicht
-
Nachtelijk zweten kan klachten geven zoals:
- Gewichtsverlies
- Koud zweet
- Rillingen
- Nat beddengoed door het zweet
Omdat nachtelijk zweten ook veroorzaakt kan worden door onderliggende aandoeningen kunt u ook last krijgen van:
- Long- en hartproblemen
- Koorts
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
- Trillen
-
Om te voorkomen dat uw lichaam veel vocht aanmaakt en u daarom ’s nachts gaat zweten, kunt u de volgende adviezen aanhouden:
- Zorg ervoor dat uw lichaam genoeg kan afkoelen na het inspannen. Het kost uw lichaam ongeveer vier uur om af te koelen, zodat u zonder nachtelijk zweten goed kan slapen.
- Maak gebruik van schone, katoenen kleding en beddengoed. Andere synthetische stoffen laten geen lucht door en houden warmte vast. Katoen, linnen of zijden beddengoed zijn betere stoffen voor beddengoed en nachtkleding.
- Zorg ervoor dat de kamer temperatuur tussen de 16 en 22 graden is. Het kan zijn dat u het wat warmer of kouder wil hebben, maar over het algemeen slaapt u het best in deze temperaturen.
- Vermijd alcohol en gekruid eten in de avond. Eet ook niet te laat en veel voor het slapen.
- Als u ’s avonds wakker wordt in zweet, zorg dan dat u een glas koud water drinkt en je afspoelt met lauwwarm water. U kunt een schone handdoek over het laken leggen om verder te kunnen slapen zonder het beddengoed te hoeven vervangen.
-
In de meeste gevallen is nachtelijk zweten onschuldig, maar als u erg last heeft van uw klachten en het nachtelijk zweten aanhoudt, neem dan contact op met uw huisarts.
Neem ook contact op met uw huisarts als:
- U zich zorgen maakt
- U de oorzaak van het nachtelijk zweten wil achterhalen
- U last heeft van slaapapneu
- U denkt dat het nachtelijk zweten wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening
- U als bijwerking van een medicijn last heeft van nachtelijk zweten