Lage bloeddruk

In het kort

Bij een lage bloeddruk krijgt een deel van het lichaam niet voldoende bloed en zuurstof. Als u rustig bent of als u zit of ligt, heeft u een lagere bloeddruk dan wanneer u zich inspant. Een te lage bloeddruk is vaak onschuldig en heeft vaak ook geen behandeling nodig. Wel kunt u klachten krijgen als vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid.

Als het hart samentrekt en bloed door het lichaam pompt, is de druk in de bloedvaten het hoogst. Dit wordt de bovendruk genoemd. Daarna ontspant het hart en is de bloeddruk het laagst. Dit wordt de onderdruk genoemd. Een gezonde bloeddruk kan per persoon verschillen.

Over het algemeen heeft u een lage bloeddruk als uw bovendruk onder de 90 is of uw onderdruk onder de 60. Dit verschilt ook tussen mannen en vrouwen. Bij mannen kan er ook al sprake zijn van een lage bloeddruk bij een bovendruk onder de 110 of een onderdruk onder de 70. Bij vrouwen is dit vaak wat lager. Bij vrouwen kan er al sprake zijn van een lage bloeddruk bij een bovendruk onder de 100. Als uw bloeddruk boven deze waardes zit, maar u toch klachten heeft, kan er alsnog sprake zijn van een lage bloeddruk.

Een lage bloeddruk wordt vaak per toeval ontdekt en heeft geen behandeling nodig. Bij een lage bloeddruk krijgt een deel van het lichaam niet voldoende bloed en zuurstof. Als u rustig bent of als u zit of ligt, heeft u een lagere bloeddruk dan wanneer u zich inspant. Bij beweging of inspanning heeft uw lichaam meer bloed en zuurstof nodig, waardoor uw hart sneller gaat pompen. De oorzaak van een te lage bloeddruk blijft onbekend. Het gebeurt bijvoorbeeld als u te snel opstaat. Ook komt het vaker voor bij:

Een lage bloeddruk kan meestal geen kwaad, maar kan wel klachten geven. Klachten die u kunt merken zijn:

Als u last heeft van een lage bloeddruk, raden wij de volgende adviezen aan:

  • Als u te snel opstaat, zakt al uw bloed naar beneden en is er weinig zuurstof in uw hersenen. Hierdoor kunt u klachten krijgen die kunnen leiden tot flauwvallen. Probeer daarom rustiger op te staan en probeer op te staan met meer steun.
  • Als u duizelig wordt, span dan uw buik- en beenspieren aan en knijp in uw vuisten. Dit verhoogt uw bloeddruk, wat uw hersenen meer bloed en zuurstof geeft en uw klachten verminderen.
  • Als u toch het gevoel krijgt dat u moet flauwvallen, probeert u te zitten en uw hoofd tussen uw knieĆ«n te leggen. Ook dit geeft uw hersenen meer bloed en zuurstof.
  • Vochtverlies zorgt voor een lagere bloeddruk. Zorg daarom dat u voldoende drinkt als u sport of als het warm is en u veel zweet.
  • Als u ziek bent of bepaalde medicijnen slikt, kunt u ook veel vocht verliezen door zweten, braken of diarree. Probeer ook in dat geval voldoende water te drinken om een te lage bloeddruk met klachten te voorkomen.

Een te lage bloeddruk is vaak onschuldig en heeft vaak ook geen behandeling nodig. Als u niet meer ziek bent, voldoende water blijft drinken en rustig probeert op te staan, gaan de klachten vaak vanzelf over.

Als u toch lang last blijft hebben van lage bloeddrukklachten of als deze klachten vaak terugkomen, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Bepaalde medicijnen, die zorgen voor een lage bloeddruk, kunnen aangepast worden of er kan verder onderzoek gedaan worden indien nodig.