Glutenintolerantie

Bij glutenintolerantie, ofwel coeliakie genoemd, kunt u gluten niet verdragen. Gluten zijn eiwitten die zitten in granen zoals spelt, rogge, tarwe en gerst en zorgen voor de luchtigheid in brood.

Als u een glutenintolerantie heeft en u eet gluten, beschadigt het slijmvlies in de dunne darm. Hierdoor breken gezonde darmvlokken in uw dunne darm af en keert het immuunsysteem zich tegen het lichaam. Het is dus een auto-immuunziekte. De cellen in uw lichaam die goed functioneren worden aangevallen, omdat uw lichaam antistoffen aanmaakt. Hierdoor komt er een ontstekingsreactie. De darmvlokken in uw dunne darm zijn belangrijk bij de opname van voedingsstoffen, daarom moeten ze dus zo gezond mogelijk blijven.

Glutenintolerantie is een erfelijke aandoening en is niet te genezen. De enige behandeling voor deze aandoening is het volgen van een glutenvrij dieet. De precieze oorzaak van glutenintolerantie is niet bekend, wel speelt erfelijkheid een rol. Ook op latere leeftijd kunt u nog coeliakie ontwikkelen.

Gluten komen voor in granen en daardoor kunt u geen brood, taart, sauzen, kant en klare maaltijden en crackers eten. Inmiddels zijn er veel glutenvrije alternatieven voor deze producten en wordt er op de verpakking van producten vaak aangegeven of een product gluten bevat of niet.

Glutenintolerantie kan leiden tot de volgende klachten:

  • Een opgeblazen gevoel.
  • Buikpijn.
  • Obstipatie.
  • Diarree.
  • Plakkende, dunne ontlasting die erg stinkt.
  • Vermoeidheid.
  • Hoofdpijn.
  • Gewichtsverlies en/of ondergewicht.
  • Huiduitslag.
  • Bloedarmoede.
  • Verminderde eetlust.
  • Stemmingswisselingen.

Het is belangrijk dat er eerst een diagnose wordt gesteld voor glutenintolerantie bij een maag-darm-leverspecialist. Start pas met glutenvrij eten zodra er een traject achter de rug is. Als u namelijk vermoedt dat u coeliakie heeft en al glutenvrij eet, kunnen er geen of weinig antistoffen worden aangemaakt voor gluten en is het dus niet aantoonbaar in uw bloed.

De enige behandeling van coeliakie is het levenslang volgen van een glutenvrij dieet om het dunne darmslijmvlies te herstellen. Medicijnen bestaan niet voor glutenintolerantie.

Glutenbevattende granen zitten in producten verwerkt, zoals brood, pasta en pizza, maar het kan zelfs in wegwerpservies zitten. Granen zoals haver en mais bevatten van nature geen gluten, maar zijn vrijwel altijd besmet met gluten door kruisbesmetting. Het kan daardoor moeilijk zijn om een glutenvrij dieet te volgen.

Het is overigens prima mogelijk om gezond te leven met glutenintolerantie. Producten met gluten zijn te vervangen met glutenvrije varianten. Wel moet u letten op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zoals voedingsvezels, vitamine B1, foliumzuur, jodium en ijzer. Deze stoffen zitten veel in graanproducten

Maak een afspraak met uw huisarts als u twijfelt over uw klachten. De huisarts kan u doorverwijzen naar een diƫtist of maag-darm-leverspecialist.

Neem contact op met uw huisarts als:

  • U blijft overgeven.
  • U weinig tot niet drinkt.
  • U waterdunne diarree heeft en dit al langer dan 3 dagen aanhoudt.
  • U zich slap, verward of suf gaat voelen.
  • U erge en heftige buikpijn heeft.
  • Uw kind weinig of niet drinkt.
  • Uw kind erge en heftige buikpijn heeft.
  • Uw kind overgeeft, diarree en koorts heeft.
  • Uw kind zich vreemd gedraagt en suf is.