Ziekte van Parkinson

Als u de ziekte van Parkinson heeft, sterven uw hersencellen langzamerhand. De hersencellen die afsterven zijn de cellen die dopamine aanmaken. Dopamine is een stofje waarmee de hersencellen met elkaar communiceren en signalen of boodschappen doorgeven. Als er minder dopamine in de hersens zitten, werken de hersens minder goed. Ook andere hersencellen en stoffen in de hersenen sterven af en werken minder goed.

Parkinson is een ingewikkelde ziekte die zich uit op verschillende manieren. Elke patiënt reageert anders op de ziekte. De meest bekende symptomen van Parkinson is dat de spieren minder goed aangestuurd worden door de hersenen. Dit is te herkennen aan traagheid, stijfheid en/of beven. Parkinson kan echter ook klachten geven die niet opvallen. U kunt bijvoorbeeld denken aan wisselende stemmingen, slecht slapen, trager denken of pijn hebben.

Het duurt vaak lang voordat u de diagnose Parkinson krijgt. Dit komt omdat de ziekte zich op allerlei verschillende manieren uit. Dit verschilt van merkbare lichamelijke klachten, maar ook geestelijke en functioneringsklachten die niet te zien zijn. Merkbare, lichamelijke klachten die u kunt merken zijn:

 • Trillen van de handen, benen, kin of tong.
 • Bewegingen worden trager.
 • Moeite met starten van bewegingen.
 • Automatische bewegingen gaan moeizamer of niet meer.
 • Uw spieren worden stijf.
 • Problemen met uw houding en/of evenwicht. U kunt bijvoorbeeld omvallen.
 • Bevriezen van de benen. Hierdoor kan het voelen alsof uw voeten aan de vloer geplakt zijn.
 • Moeilijker poepen, moeilijker plassen, veel verslikken of veel zweten.

Naast deze lichamelijke klachten die vaak typerend zijn voor Parkinson, kunt u ook geestelijke klachten krijgen. Deze hinderen u in het dagelijkse leven en functioneren. Klachten die u kunt merken zijn:

 • Trager denken. U kunt moeite hebben met denken of in de war zijn.
 • Slechter ruiken.
 • Stemmingswisselingen.
 • Depressie, angstig of nergens zin in hebben.
 • Slaapproblemen. U kunt minder goed in slaap vallen, u wordt ’s nachts veel wakker of u heeft een onrustige slaap.

Belangrijk om te weten: elke patiënt ervaart de ziekte van Parkinson op een andere manier. Als u de ziekte van Parkinson heeft, heeft u niet last van alle bovenstaande klachten. Het is ook mogelijk dat u één of een paar van deze klachten heeft. Parkinson komt vooral voor bij mensen boven de 65 jaar.

Probeer vooral te blijven bewegen en fit te blijven. Beweging bevordert de hersenverbindingen en vertraagt daarmee het afsterven van de hersencellen. Zorg dat u dagelijks minstens een halfuur beweegt. Dit hoeft niet in een keer, maar kan ook opgesplitst in 3 sessies van 10 minuten. U kunt bijvoorbeeld gaan wandelen, zwemmen, dansen of fietsen. Als dit moeilijk gaat, kunt u naar de fysiotherapeut om u daarmee te helpen.

Daarnaast kan uw medicatie ervoor zorgen dat u slaperig wordt. Probeer overdag zo lang mogelijk wakker te blijven. Als u een dutje wilt doen, probeer dit tussen de middag te doen en slaap niet te lang.

Verder is het belangrijk dat uw omgeving weet wat er aan de hand is. Probeer uit te leggen waardoor dat komt, zodat uw omgeving u beter begrijpt.

Als u vermoedt dat u de ziekte van Parkinson heeft, adviseren we u om direct contact op te nemen met uw huisarts.