Vitamine D tekort

In het kort

Als u een tekort aan vitamine D heeft, kan dit verschillende problemen opleveren. Het voornaamste probleem dat kan ontstaan is dat u zwakkere, wekere botten krijgt. Daarnaast werkt uw afweersysteem ook minder goed bij een tekort aan vitamine D. Om een vitamine D tekort te voorkomen, moet u meer vitamine D krijgen. Dit kunt u doen door gezond te eten en voldoende buiten in de zon te zijn.

Als u vermoedt dat u een vitamine D tekort heeft doordat u bijvoorbeeld de onderstaande klachten ervaart, kunt u een bloedonderzoek doen om dit te laten testen.

Vitamine D is belangrijk voor het opnemen van calcium en fosfaat. Calcium en fosfaat zijn op hun beurt weer belangrijk voor verschillende functies:

  • De groei en het behoud van botten en tanden
  • De werking en het herstel van spieren
  • De goede werking van het immuunsysteem

Vitamine D heeft verschillende bronnen. U kunt vitamine D uit uw voedsel krijgen. Zo zit het bijvoorbeeld in verschillende vissen(oliën), zoals haring, zalm, makreel of sardientjes. Ook komt vitamine D voor in eieren en avocado. Het grootste gedeelte krijgt een mens echter van de zon. Als de UV stralen van de zon uw huid raken, zet het lichaam dit om in vitamine D, wat wordt opgeslagen in vetweefsel. Daarom heeft u in de zomer meer vitamine D dan in de winter, en heeft u ’s winters meer kans op een vitamine D tekort.

Daarnaast is het zo, dat hoe lichter uw huidskleur, hoe makkelijker uw lichaam zonlicht omzet in vitamine D. Hoe donkerder uw huid is, hoe meer en langer u zonlicht nodig heeft om voldoende vitamine D aan te maken. Ook op oudere leeftijd is het moeilijker voor uw lichaam om vitamine D aan te maken.

Als u een tekort aan vitamine D heeft, kan dit verschillende problemen opleveren. Het voornaamste probleem dat kan ontstaan is dat u zwakkere, wekere botten krijgt. Bij kinderen kan dit voor groeiproblemen, slappere spieren, knobbels langs de ribben of scheve scheenbenen zorgen. Volwassenen (en vooral ouderen) kunnen sneller botten breken. Verder kunt u meer spierpijn krijgen; met name in de bovenbenen en heupen. Daardoor kan het ook moeilijker worden om bijvoorbeeld op te staan of kan lopen zwaarder worden.

Daarnaast werkt uw afweersysteem ook minder goed bij een tekort aan vitamine D. Daarom kan uw lichaam zich minder goed beschermen tegen verschillende bacteriën en virussen.

Verschillende onderzoeken laten zien dat er een verband is tussen vitamine D tekort en het ontstaan van ziektes. Alhoewel dit nog niet bewezen is, kan vitamine D tekort te maken hebben met hart- en vaatziekten, diabetes, darmkanker en auto-immuunziekten.

Ook zijn er onderzoeken die duiden op een verband tussen vitamine D tekort en toegenomen vermoeidheid en minder energie. Ook dit is nog niet bewezen en sommige onderzoeken zeggen juist dat een vitamine D tekort niet zorgt voor minder energie.

Om een vitamine D tekort te voorkomen, moet u natuurlijk meer vitamine D krijgen. Dit kunt u doen door gezond te eten (denk aan vitamine D-rijk voedsel zoals hierboven genoemd) en voldoende buiten in de zon te zijn. Als u een getinte huid heeft, moet u erop letten dat u meer zonlicht krijgt.

Daarnaast kunt u ook vitamine D-pillen nemen. Deze zijn zonder recept te verkrijgen bij de apotheek of drogist. Op de verpakking staat vermeld hoeveel u nodig heeft. Als u teveel vitamine D in uw lichaam heeft, is dit ook nadelig voor uw lichaam. Neem dus niet zomaar vitamine D-pillen.

Wij adviseren u om vitamine D pillen te nemen in het geval u:

  • Een getinte huid heeft
  • U zwanger bent, uw baby heeft namelijk voldoende vitamine D nodig om te groeien
  • U boven de 60 jaar bent
  • U niet voldoende buiten komt

Als u vermoedt dat u een vitamine D tekort heeft, kunt u een bloedonderzoek doen om dit te laten testen. Als u te weinig vitamine D blijkt te hebben, kan de huisarts extra vitamine D voorschrijven. Over het algemeen krijgt u voldoende vitamine D uit uw voedsel en van de zon.

We adviseren u de huisarts te bellen als u:

  • Botontkalking heeft
  • Vitamine D tekort heeft en veel kans heeft om te vallen.
  • U veel bot- of spierpijn heeft in uw bovenbenen en u vermoedt dat dit door een vitamine D tekort komt