Trillende ogen
In het kort
Uw ooglid kan gaan trillen als de spieren in uw ooglid snel achter elkaar aanspannen en ontspannen. Het trillen van het oog geen kwaad, maar het is wel erg vervelend.
-
Uw ooglid kan gaan trillen als de spieren in uw ooglid snel achter elkaar aanspannen en ontspannen. Daardoor kunt u veel met uw oog gaan knipperen en wordt het oog uitgedroogd en geïrriteerd. Dit trillen kan enkele minuten duren maar ook dagen. Het kan geen kwaad, maar het is wel erg vervelend. Ook komt het veel voor.
De ogen trillen doordat er een overactieve hersenzenuw is. Deze zenuw zorgt ervoor dat de spieren van uw ogen, wangen en mondhoeken worden aangestuurd. Hierom kunnen ook andere delen van uw lichaam trillen. Veelvoorkomende oorzaken van deze overactiviteit zijn:
- Vermoeidheid
- Stress
- Ingespannen kijken, bijvoorbeeld wanneer u langdurig naar een beeldscherm kijkt
- Allergieën. Histamine kan een trillend oog veroorzaken.
- Gebrek aan voedingsstoffen. Een tekort aan magnesium of vitamine B12 kan leiden tot een trillend oog.
- Een hersenbloeding
- Ziektes van de zenuwen of hersenen
-
Als u last heeft van trillende ogen, merkt u dat uw ogen snel heen en weer gaan. Dit kan bijvoorbeeld snel van rechts naar links, maar ook van boven naar beneden. De ogen kunnen ook draaien. De klachten verergeren als u naar een vast punt kijkt. Soms is uw beeld ook minder duidelijk en trilt het. Het trillen kunt u niet zomaar stoppen.
-
Als u last heeft van trillende ogen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Zorg ervoor dat u voldoende uitrust door op tijd naar bed te gaan
- Geef uw ogen rust door tijdens het lezen af en toe even in de verte te kijken
- Voorkom en verminder stress
- Masseer uw ooglid voorzichtig
- Gebruik oogdruppels als u droge ogen heeft door het knipperen
Vaak helpen bovenstaande adviezen als uw oog niet stopt met trillen
-
Als u bovenstaande adviezen heeft geprobeerd en het oog maar blijft trillen, neem dan contact op met uw huisarts. Het is belangrijk dat de oorzaak van uw trillende ogen wordt gevonden. De huisarts kan u als dit nodig is doorverwijzen naar het ziekenhuis.