Tinnitus (oorsuizen)

In het kort

Bij oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, hoort u vaak een constant ringend geluid. In veel gevallen is de oorzaak van tinnitus onbekend. Naast oorsuizen kunt u last hebben van vermoeidheid, stress, concentratieproblemen en slaapproblemen. Tinnitus is niet te genezen maar wel te voorkomen door bijvoorbeeld gehoorbescherming te dragen.

 

Bij oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, hoort u vaak een constant ringend geluid. Dit geluid kan ook een rinkel, suis, fluit of zoemend geluid zijn. U kunt hier last van hebben in één oor of in beide oren. Daarnaast zijn er ook mensen die de geluiden midden in hun hoofd horen. Dit geluid komt dus niet van buitenaf en andere mensen kunnen dit niet horen. In principe is het geluid constant aanwezig, maar het kan zijn dat u het op sommige momenten niet hoort. Dit komt doordat geluiden uit de omgeving het oorsuizen kunnen overstemmen.

In veel gevallen is de oorzaak van tinnitus onbekend. Vaak is er wel een achterliggend verband achter het oorsuizen. Het oorsuizen komt vaak door:

  • Gehoorbeschadiging. Dit kan komen door ouderdom of door regelmatig blootgesteld te zijn aan harde geluiden. Bij gehoorbeschadiging sturen de oren constant geluidssignalen naar het brein die er niet zijn.
  • Een oorinfectie of een verstopt oor. Door een verstopping in het oor kan de luchtdruk in het oor veranderen, wat ook voor tinnitus kan zorgen.
  • Hoofd- of nektrauma. Door een hoofd- of nektrauma kan het oor van binnen, of kunnen bepaalde zenuwen van het gehoor, beschadigd zijn. Dit kan ook voor tinnitus zorgen.
  • Medicijnen. Bepaalde medicijnen kunnen voor tinnitus zorgen, zoals NSAID’s (anti-ontstekingspijnstillers, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen), bepaalde antibiotica of antidepressiva.
  • Stress kan ook een rol spelen bij tinnitus.

Tinnitus wordt vaak omschreven als een ringend geluid in het oor. Iedereen hoort echter een eigen geluid, wat soms ook wordt beschreven als een rinkel, suis, fluit of zoem geluid. In sommige gevallen kan het geluid zo luid zijn dat andere geluiden van buitenaf moeilijk te horen zijn. De tinnitusgeluiden kunnen ook zo luid zijn dat ze uw concentratievermogen beïnvloeden. Daarnaast komt het vaak voor dat het oorsuizen van tinnitus alleen te horen is als u stil in bed ligt. Dan zijn de suizen zo zacht dat ze overdag overstemd worden door geluiden van buitenaf.

Tinnitus kan uw dagelijkse leven dus negatief beïnvloeden. Door tinnitus kunt u de volgende klachten ervaren:

Tinnitus is niet te genezen. U kunt het beste tinnitus zo lang mogelijk voorkomen of, als u al tinnitus heeft, het geluid proberen te verminderen door het te maskeren.

Om tinnitus te voorkomen, kunt u het beste:

  • Gehoorbeschadiging voorkomen. Dit kunt u doen door uzelf niet veel bloot te stellen aan harde geluiden. Als u dit niet kunt voorkomen, gebruik dan gehoorbescherming.
  • Daar waar mogelijk het geluid wat zachter te zetten
  • Limiteer uw alcohol, cafeïne en nicotine gebruik

Als u al last heeft van tinnitus, kunt u het geluid proberen te maskeren door:

  • Geconcentreerd bezig te zijn. Dit kan in de vorm van een hobby, sporten of ontspanning.
  • Muziek te luisteren
  • Omgevingsgeluiden. Bijvoorbeeld getik van een klok of geluiden van het verkeer.
  • Tinnitusmaskeerders. Dit is een soort gehoorapparaat dat aangename geluiden maakt die het oorsuizen overstemt.

Vaak gaat het oorsuizen vanzelf weg. Als de tinnitus blijft, bijvoorbeeld door gehoorbeschadiging, dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Als de tinnitus u hindert in het dagelijkse leven adviseren we u om ook contact op te nemen met uw huisarts.

Verder adviseren we u om direct contact op te nemen met uw huisarts als u naast uw oorsuizen ook last heeft van: