Tetanus

In het kort

Tetanus is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Clostridium tetani. De bacterie is over te dragen via een wond. Tetanus kan zorgen voor heftige klachten. U kunt besmetting voorkomen door een schaaf- of snijwond waarmee u in contact bent gekomen met vuil of mest, goed te spoelen. Als u een bijtwond heeft gekregen van een dier, spoel de wond en dek de wond af met een schoon verband.

Tetanus is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Clostridium tetani. De bacterie is over te dragen via een wond. Dit kan op verschillende manieren:

  • Vuil wat op straat ligt, is in de wond gekomen
  • Mest is in de wond gekomen
  • De wond is in contact geweest met de grond
  • U bent gebeteren door een dier met de bacterie

U kunt niet iemand anders besmetten met tetanus.

De vaccinatie voor tetanus wordt aan alle kinderen in Nederland aangeboden sinds 1957 en daarom komt tetanus hier amper meer voor. Als het voorkomt dat u alsnog tetanus oploopt, is een ziekenhuisopname van belang waar u antistoffen tegen de bacterie zal krijgen. De enige manier om beschermd te worden tegen tetanus is een vaccinatie. Omdat tetanus een zeer besmettelijke en ernstige ziekte is, is het belangrijk om zo snel mogelijk een behandeling te krijgen tegen de bacterie. Tetanus kan dodelijk zijn als het niet behandeld wordt.

Tetanus zorgt voor spierkrampen en andere klachten, zoals:

De klachten beginnen bij de meeste mensen binnen zes tot vijftien dagen, maar in sommige gevallen kan het ook maanden duren voordat er klachten ontstaan

Kinderen in Nederland worden in hun eerste jaar drie keer gevaccineerd voor tetanus. Als u gaat reizen naar het buitenland, en het is langer dan tien jaar geleden dat u bent ingeënt tegen tetanus, kunt u uzelf het beste opnieuw laten vaccineren. Ook mensen die werken met bijvoorbeeld dieren of vuil, zoals dierenartsen of hoveniers, lopen een grotere kans op een besmetting met tetanus. Mensen met deze beroepen kunnen zich het beste ook elke tien jaar opnieuw laten vaccineren.

Om een tetanus besmetting te voorkomen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:

  • Als u een schaaf- of snijwond heeft waarmee u in contact bent gekomen met vuil of mest, spoel deze wond dan goed. Voorkom het gebruiken van een ontsmettingsmiddel. Contacteer de huisarts om de wond te laten controleren.
  • Als u een bijtwond heeft gekregen van een dier, spoel de wond en dek de wond af met een schoon verband. Contacteer uw huisarts om uw wond te laten controleren

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een behandeling te krijgen bij tetanus, anders kunt u overlijden. Bel in deze gevallen uw huisarts:

  • U heeft een snij- of schaafwond die in contact is geweest met vuil of mest en:
    • U heeft geen vaccin gehad voor tetanus of u weet niet of u een vaccin heeft gehad.
    • Uw laatste vaccinatie tegen tetanus was al meer dan tien jaar geleden.
    • U heeft een verminderde afweer door bepaalde medicijnen of door bestraling, zoals chemotherapie.
  • U heeft een bijtwond van een dier
  • U gaat een verre reis maken en het is al meer dan tien jaar geleden dat u bent ingeënt voor tetanus
  • U heeft een grotere kans op tetanus door uw beroep en het is al meer dan tien jaar geleden dat u bent ingeënt