Steelwratjes

In het kort

Steelwratjes zijn huiduitstulpingen die eruit zien als een bobbeltje of steeltje. Ze worden ook wel skin tags genoemd. Ze komen vaak voor op plekken als de oksels, nek of romp.

Steelwratjes zijn huiduitstulpingen die eruit zien als een bobbeltje of steeltje. Ze worden ook wel skin tags genoemd. Ze zijn huidkleurig of iets donkerder dan de huid en komen vaak voor onder de oksels of in de nek. Meestal zijn ze maar een paar millimeter groot, maar ze kunnen ook een aantal centimeter worden. Steelwratjes ontstaan door een verstoring in het vetweefsel en ze zijn niet besmettelijk. Iedereen kan steelwratjes krijgen, maar ze komen meer voor bij volwassenen. Een aantal factoren die steelwratjes kunnen veroorzaken, zijn:

Ze verdwijnen niet uit zichzelf en kunnen vanzelf ook groter worden. Steelwratjes zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar toch kunt u ervoor kiezen om ze te laten verwijderen of zelf te verwijderen.

Steelwratjes zijn te herkennen doordat het uitstekende stukjes huid zijn van een aantal millimeter. Ze zijn huidkleurig of iets donkerder dan de huid. Ze komen vooral voor op:

  • De oksels
  • De nek
  • De romp
  • De hoofdhuid
  • De liezen
  • De oogleden

Veel mensen laten steelwratjes verwijderen omdat ze ze niet mooi vinden, maar ook omdat ze kunnen irriteren of jeuken. Soms kunnen steelwratjes ook pijn gaan doen als ze bijvoorbeeld worden opengehaald. Ook kunnen irritaties ontstaan als ze langs kleding schuren.

U kunt steelwratjes zelf verwijderen door:

  • De steelwratjes aan te stippen. Dit zorgt ervoor dat ze bevriezen.
  • De bloedafvoer af te knijpen met een pleisterklem. Hiermee wordt de bloedtoevoer naar de steelwratjes afgesloten waardoor deze uitdrogen en loslaten. U brengt de pleisterklem aan en u kunt deze na 6 dagen weer verwijderen.
  • De steelwratjes uit te drogen met azijn. U kunt een wattenstaafje in appelazijn dippen en aanbrengen op de wrat. De appelazijn kan het steelwratjes soms uitdrogen en zorgt ervoor dat deze er vanzelf afvalt. Het is niet wetenschappelijk bewezen of dit ook echt werkt.

Verwijder de steelwratjes niet zelf met een schaar of touwtje. Dit kan leiden tot een infectie als deze producten niet steriel zijn en de huid kan beschadigen.

De huisarts kan ook de steelwratjes verwijderen door:

  • Ze weg te knippen. Dit wordt gedaan met een steriele schaar.
  • Ze weg te schrapen. Hierbij wordt de huid verdoofd en gaat de arts met een mesje langs het steelwratje om deze af te schaven.
  • Cryotherapie. Hierbij wordt de steelwrat bevroren met stikstof. Dit zorgt ervoor dat de huid tijdelijk wit kleurt en daarna weer de normale kleur krijgt. De huid wordt vervangen door een nieuwe laag huid. Het kan tijdens en na de behandeling pijn veroorzaken, maar dit neemt af. Als u erg veel pijn ervaart nadat u de steelwratjes heeft laten bevriezen, neem dan paracetamol.
  • Electrocoagulatie. Hierbij worden de steelwratjes met elektrische stroom verwijderd.

Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van meerdere steelwratjes en als zij op zichtbare plekken zitten, zoals de oogleden

Neem contact op met uw huisarts als u wilt dat de steelwratjes verwijderd worden. Zo nodig wordt u doorverwezen naar een huidspecialist.

Neem contact op met uw huisarts als u een plekje op de huid heeft waarover u twijfelt