Osteoporose (botontkalking)
-
Osteoporose betekent zwak bot. Het is een chronische aandoening van het skelet, waardoor de botsterkte afneemt.
Er is sprake van minder botmassa en een verandering in de structuur van het bot. Hierdoor ontstaan gemakkelijk botbreuken. Daarom zijn botbreuken vaak het signaal om te onderzoeken naar osteoporose. Botontkalking komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en kan worden veroorzaakt door:
- Te weinig calciumrijke voeding.
- Te weinig beweging.
- De overgang.
- Ziektes aan bijvoorbeeld de schildklier.
- Medicijngebruik.
- Te weinig zonlicht.
- Te weinig vitamine D binnenkrijgen bij mensen met een getinte of donkere huid.
-
Bij bontontkalking heeft u geen last van klachten. U loopt wel groter risico op het breken van een bot. Deze botbreuken komen vaak pas voor op een hogere leeftijd waardoor de wervel een beetje kan inzakken of als de wervel teveel inzakt, u last krijgt van een gebroken wervel. Hierdoor wordt de rug krommer en wordt u ook kleiner.
Wees er tijdig bij als u merkt dat u last heeft van zwakke botten. Osteoporose is een natuurlijk proces en een vroege diagnose en behandeling is een betere garantie voor een succesvolle behandeling. Wees ook extra alert als uw één van uw ouders last heeft van botontkalking, aangezien erfelijkheid ook een belangrijke factor is.
-
Om de botten sterk te maken en sterk te houden, kunt u:
- Elke dag genoeg bewegen. Dit kan door dagelijks aan te houden om 20 minuten te bewegen. U kunt hierbij denken aan wandelen, fietsen of zwemmen.
- Genoeg kalk binnenkrijgen via uw voeding. Dit zit in producten zoals melk, hazelnoten, vla, yoghurt, tofu, amandelen, brood en kaas.
- Elke dag naar buiten gaan. Zonlicht zorgt ervoor dat uw huid vitamine D aanmaakt, wat belangrijk is voor sterke botten.
Het is belangrijk om te voorkomen dat u valt. Als u last heeft van botontkalking, kunt u namelijk makkelijker een bot breken. Voorkomen om te vallen, kunt u doen door:
- Te zorgen dat er genoeg licht aan staat in uw huis. Zo kunt u goed zien waar u loopt.
- Uw bril te gebruiken als u deze nodig heeft.
- Niet meer te drinken dan één glas alcohol per dag.
- Rustig opstaan als u een lange tijd heeft stilgezeten. Het zou kunnen dat u wat sneller duizelig wordt als u een lange tijd heeft gezeten.
- Oefeningen te doen die u kunnen helpen met uw balans.
- Minder slaappillen te gebruiken. Deze kunnen u overdag suf maken.
- Geen losse spullen op de vloer te laten liggen.
Sommige mensen met botontkalking hebben extra vitamine D of extra kalk nodig. Andere medicijnen, zoals bisfosfonaten kunnen ook toepasselijk zijn bij botonkalking. In overleg met uw huisarts kunt u kiezen welke medicijnen voor u het handigst zijn.
Als de bovenstaande adviezen niet genoeg helpen, kan de huisarts u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Deze kan u helpen bij oefeningen om meer kracht en balans te krijgen.
-
Neem contact op met uw huisarts als u vragen heeft of wil beginnen met het slikken van kalk. Teveel kalk innemen kan namelijk zorgen voor een grotere kans op ziekten van het hart of de bloedvaten. De huisarts kan met u overleggen of dit voor u een mogelijke optie is.