Niet ongesteld worden

In het kort

Normaal gesproken worden vrouwen in hun vruchtbare leeftijd ongeveer maandelijks ongesteld. Het zou kunnen dat de menstruatie opeens wegblijft, hier zijn verschillende oorzaken voor.

Normaal gesproken worden vrouwen in hun vruchtbare leeftijd ongeveer maandelijks ongesteld. De hormonen in uw baarmoeder zorgen ervoor dat er iedere maand een eicel vrijkomt en het slijmvlies in de baarmoeder dikker wordt. U wordt zwanger als de eicel bevrucht raakt en in het slijmvlies nestelt. Als de eicel niet wordt bevrucht, wordt de eicel en het slijmvlies afgestoten uit de baarmoeder en verliest u dus bloed via de vagina. Dat is de menstruatie.

Het zou kunnen dat de menstruatie opeens wegblijft, de meest voorkomende oorzaken hiervoor zijn:

  • Zwangerschap. Als u zwanger bent, wordt u niet meer ongesteld. Doe hiervoor een zwangerschapstest of maak een afspraak met uw huisarts.
  • Hormonen. Het kan zijn dat uw hormonen heel erg schommelen omdat u pas een aantal jaar menstrueert. In de eerste paar jaren is de menstruatie vaker onregelmatig. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken en u kunt wachten tot de volgende keer dat u wel weer een menstruatie heeft.
  • Overgang. Na het 45e levensjaar wordt de menstruatie onregelmatiger. U krijgt hierbij ook andere klachten en na uw 50e is de menstruatie vaak al helemaal gestopt.
  • Medicijnen. Sommige medicijnen zorgen ervoor dat de menstruatie wegblijft, zoals de anticonceptie-pil, een hormoonspiraal of antidepressiva.
  • Stress
  • Eetproblemen, zoals anorexia nervosa

Bij niet ongesteld worden merkt u dat de menstruatie wegblijft. Vaak gebeurt het dat vrouwen vanzelf weer ongesteld worden binnen een aantal maanden.

Als u niet meer ongesteld wordt, kunt u de volgende adviezen opvolgen:

  • Het zou kunnen dat u tijdens uw vruchtbare leeftijd een tijdje geen menstruatie krijgt. Dit hoeft niet te betekenen dat u onvruchtbaar bent. De menstruatie komt in deze gevallen vaak vanzelf alweer terug. Let er hierbij alsnog op dat u een voorbehoedsmiddel gebruikt om zwangerschap te voorkomen.
  • Doe een zwangerschapstest als u vermoedt dat het uitblijven van de menstruatie ook zou kunnen komen doordat u misschien zwanger bent.
  • Als u eetproblemen heeft, erg dun bent of veel bent afgevallen in een korte tijd, komt de menstruatie vaak vanzelf weer terug als u weer op een gezond gewicht raakt en gezond eet. Hiervoor kunt u hulp vragen bij uw huisarts.
  • Als u medicijnen misschien de oorzaak zouden kunnen zijn voor het uitblijven van de menstruatie, bespreek dit dan eerst met de huisarts. Zorg ervoor dat u niet opeens gaat stoppen met de medicijnen en vraag eerst advies.
  • Als u door stress niet meer ongesteld wordt, is het van belang dat u de oorzaak van de stress behandeld. Bespreek dit met iemand als u zelf geen passende behandeling kan bedenken en volg de volgende adviezen op om stress te verminderen of voorkomen:
    • Probeer spanning te vermijden. Bedenk wat voor u veel energie kost of stress oplevert en ga deze dingen uit de weg. Als dit niet mogelijk is, vraag dan of iemand anders u hierbij zou kunnen helpen.
    • Houd een gezonde leefstijl aan. Dit kan door gezond te eten, genoeg te bewegen, goed te slapen en voldoende te drinken. Vermijd suikers en vul eventueel vitaminetekorten aan met supplementen.
    • Geef uw grenzen aan en doe niet meer dan u aan kan. Prop niet teveel activiteiten in een dag.

Veel vrouwen die tijdelijk niet ongesteld worden, zullen na een aantal maanden vanzelf hun menstruatie terugkrijgen. Neem contact op met de huisarts als uw menstruatie weg blijft. Bespreek ook met uw huisarts als u vermoedt dat uw menstruatie wegblijft door uw medicijngebruik of wanneer u eetproblemen heeft.

Er bestaan geen medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat u opeens weer ongesteld wordt