Nachtblindheid
-
Bij nachtblindheid kunt u in het licht goed zien, maar gaat dit moeilijker in het donker. Uw ogen kunnen zich niet goed aanpassen aan het donker. In het oog zitten cellen die licht opvangen. Deze cellen worden kegeltjes en staafjes genoemd. De kegeltjes worden gebruikt als het licht is en de staafjes als het donker is. Bij nachtblindheid werken de staafjes niet goed, waardoor u steeds minder goed gaat zien wanneer er steeds minder licht is.
Vaak bent u nachtblind aan beide ogen. Als u last heeft van nachtblindheid aan één oog, komt dat vaak door een oogziekte. Er zijn verschillende oorzaken van nachtblindheid:
- Nachtblindheid kan erfelijk zijn.
- Een vitamine A tekort.
- Een oogaandoening, bijvoorbeeld staar.
- U zit veel in kunstlicht, waardoor uw ogen moe worden.
- Uw ogen zijn te weinig in een donkere omgeving, waardoor de staafjes in uw ogen steeds minder actief zijn.
-
U krijgt niet ineens last van nachtblindheid, maar uw zicht in het donker verslechterd steeds een beetje meer. Als u nachtblind bent, heeft u last van de volgende klachten:
- Verslechterd zicht als het schemert of in het donker.
- Kijken tijdens schemering of in het donker is vermoeiender dan bij anderen.
- Uw ogen hebben moeite met het wennen aan een donker ruimte als u net uit een lichte ruimte komt.
-
Nachtblindheid door erfelijkhied kunt u niet voorkomen. Aan de andere oorzaken kunt u wel iets doen:
- Zorg dat u voldoende vitamine A binnen krijgt.
- Eet gezonde voeding.
- Neem voldoende rust voor uw ogen.
Er bestaat een bril voor mensen die nachtblind zijn. Deze heeft gele glazen, waardoor contrasten duidelijker worden en fel licht minder fel is. Deze bril kan helpen om het zicht te verbeteren en te verscherpen.
Als u nachtblind bent, kan het gevaarlijk zijn om in de schemering of in het donker te rijden. Als u erg veel last heeft van nachtblindheid, kan het zijn dat u alleen mag rijden tijdens daglicht.
-
Bel uw huisarts wanneer u vermoedt dat u nachtblind bent. De huisarts zal de oorzaak proberen te vinden en kan dan een eventuele behandeling starten of u doorverwijzen naar de oogarts.