Jeukende bultjes
In het kort
Jeukende bultjes kunnen komen door verschillende oorzaken. De bultjes zijn vaak erg vervelend. Soms kunnen ze plotseling ontstaan, maar ook vanzelf weer weggaan. Afhankelijk van de oorzaak van de bultjes kunt u klachten ervaren. Wij raden bij jeukende bultjes onder andere aan om stress, pijnstillers, hitte en alcohol te vermijden en niet aan de bultjes te krabben.
-
Jeukende bultjes kunnen komen door verschillende oorzaken. De bultjes zijn vaak erg vervelend. Soms kunnen ze plotseling ontstaan, maar ook vanzelf weer weggaan. Ook kunnen jeukende bultjes horen bij een chronische huidaandoening. Dan gaan de bultjes niet meer weg. Voorbeelden van oorzaken van jeukende bultjes zijn:
- Schurft. Schurft kunt u krijgen als u bij iemand in de buurt bent geweest met schurft. Wanneer u minimaal 15 minuten huid op huid contact met diegene heeft gehad of u in het bed van iemand met schurft heeft gelegen, kunt u schurft krijgen. Deze ziekte is te behandelen met een speciale crème.
- Hitte-uitslag. Als het erg warm en vochtig is, kunt u last krijgen van hitte-uitslag. Dit komt vaak door warmte en het dragen van strakke kleding.
- Zonneallergie. Als de huid niet gewend is aan veel zon of als u opeens veel in de felle zon komt, kunt u last krijgen van jeukende uitslag. Dit zit vaak alleen op plekken waar het zonlicht op de huid komt.
- Zwemmersjeuk. Als u heeft gezwommen in vies natuurwater, kunt u last krijgen van jeukende bultjes of blaasjes. Hierbij krijgt u vaak andere klachten. De klachten gaan vaak binnen 12 uur tot 3 weken vanzelf weer weg.
- Gordelroos. Dit zijn jeukende en branderige bultjes die vaak op de romp, maar soms ook in het gezicht zitten. De bultjes vormen zich dus in een bepaald bandvormig patroon.
- Netelroos. Netelroos kan worden veroorzaakt door veel verschillende dingen, zoals een allergische reactie.
- Lichen planus. Dit is een chronische huidaandoening waarbij u veel last heeft van platte bultjes. De oorzaak van deze aandoening is niet bekend.
-
Afhankelijk van de oorzaak van de bultjes kunt u last krijgen van klachten. Een aantal voorbeelden van klachten die vaak voorkomen samen met jeukende bultjes, zijn:
- Rode bultjes of vlekken op de huid
- Kleine gangetjes in de huid
- Blaasjes op de huid
- Ontstekingen door het krabben
- Bultjes met pus
- Rode uitslag. De uitslag kan samenkomen en hierdoor een grotere dikke plek veroorzaken.
- Pukkeltjes op uw huid
- Een branderig gevoel
- Hoofdpijn
- Een ontstoken oog
- Misselijkheid
- Braakneigingen
- Koorts.
-
Wij raden de volgende adviezen aan als u last heeft van jeukende bultjes.
- Raak geen planten aan die netelroos kunnen veroorzaken, zoals brandnetels
- Vind de oorzaak van de netelroos. Ga na wat u gedaan of gegeten heeft. Dit kunt u bijhouden in een dagboek. Weet u wat de netelroos veroorzaakt heeft? Vermijdt dit dan.
- Vermijd stress, pijnstillers, hitte en alcohol, deze kunnen uw klachten verergeren
- Krab niet, dit kan de jeuk verergeren
- Draag loszittende kleding. Zo schuurt uw kleding zo min mogelijk langs uw huid.
- Slik geen medicijnen waar u allergisch voor bent. Zorg dat u opschrijft welke medicijnen dit zijn en vertel altijd aan uw dokter dat u deze medicijnen niet mag innemen.
- U kunt pillen of zal kopen die de jeuk verminderen. Voorbeelden zijn koelzalf en cetirizine. Deze zijn verkrijgbaar bij een drogist of een apotheek. Laat u over het juiste middel, de juiste tabletten en over het gebruik adviseren. Zeker als het de eerste keer is dat u netelroos heeft.
- Dek de blaasjes af met wondgaas. Hiermee voorkomt u dat de blaasjes opengaan doordat de kleding er tegenaan schuurt. Ook krijgt u dan geen vlekken in uw kleding.
- Was de handen goed met zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten
- Raak anderen niet aan. In ieder geval niet zolang de blaasjes niet ingedroogd zijn. Dan zijn ze nog besmettelijk.
- Gebruik uw eigen handdoek en vervang deze dagelijks
-
Neem direct contact op met 112 als:
- U in een korte tijd veel bulten erbij krijgt en daarbij ook benauwd bent of uw ogen, lippen, tong of keel opzwellen
- U klachten krijgt die overeenkomen met een anafylactische shock. Deze klachten beginnen meestal met:
- Een rode pijnlijke huid. Dit kan branderig, jeukerig of stekend aanvoelen
- Verhoogde hartslag
- Hoesten
- Zwelling van uw keel
- Een anafylactische shock kan al voorkomen voordat u bovenstaande klachten heeft.
Neem contact op met uw huisarts als:
- U heeft ontdekt dat de netelroos door een bepaald medicijn komt
- U ernstige chronische netelroos heeft. De huisarts bespreekt dan met u of het helpt om naar een dermatoloog of allergoloog te gaan. Zij kunnen nauwkeuriger achterhalen wat de oorzaak is van de netelroos en verdere adviezen geven. Soms vinden zij de oorzaak ook niet.
- Uw middelen of medicijnen tegen de netelroos niet werken. De huisarts onderzoekt met u welke medicijnen wel kunnen werken. Zo kan de huisarts bijvoorbeeld levocetirizine of desloratadine voorschrijven.
- Uw koorts steeds erger wordt
- Uw hoofdpijn steeds erger wordt en niet meer te verdragen is
- U erg last heeft van de klachten en u zich zorgen maakt