Gesloten botbreuk

U kunt veel verschillende botten breken. U heeft een botbreuk als er een scheurtje in het bot zit of als het bot helemaal is verbrijzeld. Om botbreuken te onderscheiden, wordt er gebruik gemaakt van de benaming gesloten en open botbreuken. Een open botbreuk is duidelijk: de huid is gescheurd en het gebroken bot is te zien. Een gesloten botbreuk is moeilijker te herkennen. Vaak is te zien dat iemand die iets breekt veel pijn heeft en er sprake is van serieus letsel. De gesloten botbreuk is niet per se minder ernstig, maar hij is van buiten alleen minder goed te zien.

Een gesloten botbreuk is te herkennen aan de volgende klachten:

  • Een bloeduitstorting.
  • Een zwelling van de huid.
  • Veel pijn.
  • Een onnatuurlijke positie van het aangedane lichaamsdeel.

Als er gesproken wordt van alle vier de klachten is de kans groot dat het gaat om een gesloten botbreuk. Ook als er alleen sprake is van een of enkele bovenstaande klachten kan een gesloten botbreuk het geval zijn.

Het is belangrijk om te voorzichtig zijn bij een mogelijke gesloten botbreuk. De botbreuk is niet altijd goed te zien en het is daarom van belang dat er geen rare bewegingen worden gemaakt. Laat het slachtoffer in een comfortabele houding zitten of liggen en zorg ervoor dat het aangedane lichaamsdeel ondersteund wordt. Stabiliseer de persoon en zorg ervoor dat de persoon zo min mogelijk beweging krijgt in het aangedane lichaamsdeel.

Neem direct contact op met de huisarts, huisartsenpost of 112 als u vermoedt dat u of iemand anders een gesloten botbreuk heeft opgelopen.