Gescheurde achillespees

De achillespees zorgt ervoor dat de kuitspieren vastzitten aan het hielbeen. De achillespees is dus belangrijk en er wordt vaak veel kracht uitgeoefend op deze pees. De pees kan scheuren doordat de pees niet stevig genoeg is aangelegd of doordat er achteruitgang of verzwakking is opgetreden. De pees scheurt vaak door het uitvoeren van sporten of als gevolg van een beweging. Het voelt alsof er iemand achter je een trap, stoot of klap op de kuit geeft. Hierdoor ontstaat er hevige pijn achterop de kuit of enkel die steeds verergert. De pijn is vergelijkbaar met het scheuren van een spier. Ook kunt u hierna moeilijk of niet lopen.

Een gescheurde achillespees veroorzaakt hevige pijn achterop de kuit of enkel. De pijn wordt steeds erger en het is moeilijk of niet mogelijk om te lopen.

Er is altijd een behandeling nodig bij een gescheurde achillespees. U en uw behandelaar zullen samen kijken naar de beste behandeling die past bij u. U kunt hierbij denken aan:

  • Gips en/of een aanpasbare schoen. Bij de Spoedeisende Hulp krijgt u vaak eerst gips zodat u de pees kan ontspannen. Daarna zal u bespreken of de behandeling met gips wordt doorgezet, of er een aanpasbare schoen gemaakt moet worden of dat u een operatie krijgt. Doordat de voet wordt vastgezet met gips of een aanpasbare schoen komen de gescheurde peesuiteinden tegen elkaar te liggen en zullen deze aan elkaar groeien.
  • Medicijnen. Als u gips of een aanpasbare schoen heeft gekregen, krijgt u medicijnen tegen trombose en longembolie. Ook kunt u pijnstillers krijgen.
  • Therapiesokken.
  • Inlegzolen.
  • Een operatie. Dit gebeurt bij ernstig letsel. Dit is afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en lichamelijke activiteit. De gescheurde achillespees wordt aan elkaar gehecht door een chirurg en na de operatie wordt het been in gips of een aanpasbare schoen gelegd. Hierdoor kan de pees sneller herstellen.

Bij een gescheurde achillespees is het overigens van belang om het been niet te belasten. Dit kan door rust te houden en oefeningen voor het been af te wisselen. De eerste paar weken is het lastig om te lopen en sporten, na een aantal weken kunt u weer proberen te bewegen.

Om een gescheurde achillespees te voorkomen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:

  • Voer geen sporten of activiteiten uit die erg belastend zijn. Het is misschien mogelijk om de sport die u uitvoert aan te passen of een andere sport te doen die minder belastend is.
  • Doe krachtoefeningen om de kuitspieren te trainen. De peescellen maken dan meer peesvezels en daardoor zal de achillespees verbeteren. Uw huisarts of fysiotherapeut kan u hierbij helpen.
  • Draag schoenen die goed passen.
  • Zorg dat u voor het sporten altijd een warming-up doet en na het sporten altijd een cooling-down doet. Hiermee vermindert u de kans op blessures.

Neem direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost als u vermoedt dat uw last heeft van een gescheurde achillespees. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een behandeling te krijgen bij een gescheurde achillespees. De pees kan anders inkorten, wat er voor kan zorgen dat een behandeling langer duurt en en het slechter resultaat oplevert.