Difterie

Difterie is een bacteriƫle infectieziekte. Het is erg besmettelijk, maar tegenwoordig krijgt niemand meer difterie in Nederland. Dit komt doordat de meeste kinderen vaccinaties krijgen tegen difterie. Het komt nog wel voor in andere landen. U kunt defterie krijgen door het hoesten of overgeven van een besmet persoon, besmette dieren of besmet voedsel. De bacterie kan een heftige gifstof produceren die weefsels van bijvoorbeeld de huid, longen, het hart of het zenuwstelsel kunnen beschadigen. Afhankelijk van de plaats van de infectie krijgt u klachten.

Omdat de klachten van difterie afhangen van de plek waar de infectie zich bevindt, kunnen er veel verschillende klachten optreden. Voorbeelden van klachten zijn:

Om te kunnen vaststellen of u difterie heeft, doet de arts twee onderzoeken. Dit is een bloedonderzoek en een onderzoek van het slijm uit de neus en keel.

Bij difterie wordt u vaak opgenomen in het ziekenhuis, waarbij u in een aparte kamer wordt geplaatst. Zo kunt u geen anderen mensen besmetten. Hierna krijgt u zo snel mogelijk een tegengif voor de gifstof van de difteriebacterie. Ook wordt er antibiotica gegeven. Pas als u geen difteriebacteriƫn meer heeft, mag u het ziekenhuis uit. Als u helemaal bent genezen, krijgt u een prik tegen difterie.

Neem direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost als u klachten ervaart van difterie.