Chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening, ook wel een soa genoemd. U kunt het dus krijgen door onveilige seks te hebben met iemand die besmet is. U kunt echter een besmetting voorkomen door veilig seks te hebben met bijvoorbeeld een condoom. De soa wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie veroorzaakt een infectie van de urinebuis, baarmoederhals, endeldarm of keel. Het is een van de meest voorkomende soa’s in Nederland. Als zwangere vrouwen chlamydia hebben, kunnen zij hun baby besmetten bij de bevalling. Voor de baby kan dit leiden tot een oogontsteking en luchtweginfecties. U kunt chlamydia hebben zonder dat u het weet. Hierdoor kunt u anderen besmetten zonder dat u het doorheeft.

Als vrouw kunt u last hebben van de volgende klachten:

 • Branderig gevoel bij het plassen.
 • Pijn bij het plassen.
 • Pijn in de onderbuik.
 • Vaginale afscheiding, wat meer is dan normaal of er anders uitziet dan normaal.
 • Pijn bij het vrijen.
 • Bloedverlies tijdens het vrijen.

Als vrouw kunt u minder vruchtbaar worden van chlamydia. Als man kunt u last hebben van de volgende klachten:

 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
 • Vocht uit de penis. Het vocht is doorzichtig tot geelgroen van kleur, dit heet ook wel druiper.
 • Pijn in de balzak.

Daarnaast zijn er ook andere klachten die bij zowel mannen als vrouwen voorkomen:

 • Ontstoken slijmvlies van de anus na anale seks. Dit kan jeuk, pijn of een branderig gevoel veroorzaken. Ook bloed, slijm of pus bij uw poep kan voorkomen.
 • Pijn in uw gewrichten.
 • Keelontsteking na orale seks.

Om chlamydia te voorkomen, kunt u veilig vrijen met een condoom. U kunt ook chlamydia voorkomen tijdens orale seks door een condoom of andere voorbehoedsmiddelen, zoals een beflapje, te gebruiken. Als bij u chlamydia wordt vastgesteld, is het belangrijk dat u al uw sekspartners van het laatste half jaar laat weten dat u chlamydia heeft. Dan kunnen zij zich ook laten testen. Ook is de kans dat zij hun eigen sekspartners vervolgens besmetten kleiner. Als u uw sekspartners niet durft te informeren over de soa, dan kunt u dat ook anoniem via verschillende websites doen. Zij krijgen dan te horen dat ze seks hebben gehad met iemand met chlamydia, maar krijgen geen naam te zien van wie.

Als u denkt dat u chlamydia heeft opgelopen, is het belangrijk om te testen bij de huisarts of GGD. Pas vanaf drie weken na de besmetting is er te zien of u chlamydia heeft. Bij mannen wordt een test gedaan door middel van een urinetest. Hiervoor moet u in een potje plassen, wat onderzocht wordt door de dokter. De dokter kan bepalen of u chlamydia heeft. Bij vrouwen is urine vaak niet genoeg en moeten er cellen uit de vagina worden onderzocht. Als vrouw krijgt u een wattenstokje waarmee u zelf vocht uit uw vagina kunt halen. Als u chlamydia heeft, krijgt u antibiotica mee om de bacteriƫn te doden. Het is belangrijk om niet tussentijds te stoppen met uw antibioticaplan, ook niet als u geen last meer heeft van klachten die met chlamydia te maken hebben. Als u uw antibioticaplan niet afmaakt, kunnen er bacteriƫn achterblijven en blijft u chlamydia houden.