Blauwe plekken

In het kort

Een blauwe plek is een bloeduitstorting op uw huid. Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek.

Een blauwe plek is een bloeduitstorting op uw huid. De meest voorkomende oorzaak van een blauwe plek is een klein trauma door bijvoorbeeld het stoten van uw been. Andere soorten blauwe plekken zijn petechiën en purpura, dit zijn verkleuringen van de huid die vaak als symptoom voorkomen bij onderliggende ziektes.

Purpura worden veroorzaakt door bloedingen onder de huid als gevolg van een aandoening. Petechiën kunnen voorkomen bij mensen met hart- of vaatproblemen en ontstaan door bijvoorbeeld lopen of warm weer. Gewone blauwe plekken zijn makkelijk om te herkennen en vereisen verder geen speciale behandeling.

Oudere mensen zijn vaak gevoeliger voor het krijgen van blauwe plekken omdat zij minder onderhuids vet hebben. Een tekort aan vitamines, zoals vitamine B12 kan ook zorgen dat er sneller blauwe plekken ontstaan, doordat een tekort van vitamine B12 bloedarmoede kan veroorzaken. Ook een tekort aan vitamine C of K kan zorgen voor meer blauwe plekken.

Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek. Na verloop van tijd worden de plekken van blauw-rood naar paars, bruin tot geel en vervolgens verdwijnen ze.

Doordat blauwe plekken ook ontstaan bij bepaalde ziektes, kunt u ook de volgende klachten ervaren in combinatie met blauwe plekken:

Een aantal adviezen die u kunt opvolgen bij blauwe plekken zijn:

  • Blauwe plekken gaan vrijwel altijd vanzelf over en hebben geen behandeling nodig. Wel kan een ice pack gebruikt worden na het ontstaan van de blauwe plek. Let hierbij wel op dat u de ice pack in een theedoek wikkelt, om bevriezing van de huid te voorkomen.
  • Het is het beste om op de dag na het ontstaan van de blauwe plek de bloedcirculatie te bevorderen. Dit kan door de blauwe plek te verwarmen met bijvoorbeeld een kruik.
  • Het belangrijkste is om van de blauwe plekken af te blijven. Als u aan de blauwe plek gaat zitten, is de kans groter dat er nog meer bloedvaatjes beschadigd raken.
  • Het slikken van vitamine C kan helpen om het herstelproces te versnellen. Producten die veel vitamine C bevatten zijn bijvoorbeeld: koolsoorten, citrusvruchten, bessen, aardbeien en kiwi’s.
  • In sommige gevallen vinden mensen het fijn om Arnica zalf op een blauwe plek te smeren. Dit kan de pijn verzachten, een zwelling tegengaan en het herstel bevorderen. Er is alleen niet bewezen of Arnica zalf daadwerkelijk werkt.
  • Stop met roken als u rookt. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op het genezen van wonden.
  • Als uw blauwe plekken ontstaan door onderliggende ziektes, is het van belang dat de ziekte wordt behandeld om klachten te verminderen

Neem direct contact op met uw huisarts als u petechiën heeft en koorts heeft

Neem contact op met uw huisarts als:

  • U erg vaak last heeft van blauwe plekken
  • Uw blauwe plekken na veertien dagen er nog steeds niet beter uit zijn gaan zien

Blauwe plekken kunnen ook ontstaan door bepaalde geneesmiddelen. Als u het idee heeft dat het slikken van een geneesmiddel de oorzaak is van uw blauwe plekken, overleg dan met uw huisarts.