Binnenoorontsteking
In het kort
Een binnenoorontsteking ontstaat vaak als gevolg van een uitbreiding van een middenoorontsteking of andere infectie, bijvoorbeeld aan de luchtwegen of een virusinfectie. Doordat de ontsteking onbehandeld blijft en verder het oor in groeit, zal het overslaan van het middenoor naar het binnenoor. Dit veroorzaakt klachten.
-
Een binnenoorontsteking komt het minst voor van alle soorten oorontstekingen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de twee meest voorkomende vormen van binnenoorontsteking:
- Labyrintitis. Hierbij zijn de delen van het binnenoor ontstoken die de verantwoordelijkheid dragen voor het evenwicht en het gehoor.
- Neuritis vestibularis. Hierbij is er sprake van een ontsteking van de evenwichtszenuw die vanaf het evenwichtsorgaan richting de hersenen loopt.
Bij deze soorten binnenoorontsteking zijn verschillende delen ontstoken, maar de klachten die ontstaan zijn erg hetzelfde. Een binnenoorontsteking ontstaat vaak als gevolg van een uitbreiding van een middenoorontsteking of andere infectie, bijvoorbeeld aan de luchtwegen of een virusinfectie. Doordat de ontsteking onbehandeld blijft en verder het oor in groeit, zal het overslaan van het middenoor naar het binnenoor. Dit veroorzaakt klachten. Andere factoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan van een binnenoorontsteking zijn:
-
Als u een binnenoorontsteking heeft, kunt u last krijgen van de volgende klachten:
- Een verstopt gevoel in het oor
- Pijn in het oor
- Duizeligheid
- Balansproblemen
- Misselijkheid
- Overgeven
- Koorts
- Tijdelijk gehoorverlies
- Oorsuizen
-
Bij een binnenoorontsteking kunt u de volgende dingen doen:
- Zorg dat u niet de oren van binnen schoonmaakt en erin peutert. Uw oorsmeer beschermt de huid en zorgt ervoor dat viezigheid weer naar buiten gaat.
- Zorg ervoor dat er geen water in de oren komt tijdens het douchen en droog de oren goed na het douchen
- Als u merkt dat u telkens een ontsteking in het oor krijgt na het zwemmen, gebruik dan oordopjes of stop watjes met vaseline in uw oor als u gaat zwemmen
- Gebruik paracetamol bij heftige pijn. Kijk voor de juiste hoeveelheid in de bijsluiter.
Een binnenoorontsteking bij volwassenen trekt vaak vanzelf weg. Sommige mensen hebben langer klachten door de oorsuizen en de duizeligheid. Daardoor kunnen zij het gevoel hebben dat alles om hen heen draait en dat ze een aantal dagen bedrust moeten houden. Dit gevoel trekt vaak binnen een aantal dagen weg, maar het gevoel van duizeligheid blijft nog wel aanwezig als u actief bezig bent. Als u last heeft van duizeligheid of moeite heeft met balans, wordt het afgeraden om auto te rijden of op hoge plekken te werken.
-
Neem contact op met uw huisarts als u een binnenoorontsteking heeft en last krijgt van de volgende klachten:
- Heftige duizeligheid
- Heftige oorsuizen
- U gaat zich alleen maar slechter voelen
- De pijn is erg heftig
- U krijgt koorts en voelt zich erg ziek
Als u de binnenoorontsteking niet laat behandelen, kan deze chronisch worden. Maak dus direct een afspraak met uw huisarts als u last heeft van heftige oorpijn en andere oorklachten.