Aanpassingsstoornis
In het kort
Als u last heeft van aanhoudende stress na een heftige verandering in uw leven, spreken we van een aanpassingsstoornis. Dit is een psychische aandoening en de klachten ontstaan binnen drie maanden nadat u veel stress heeft gehad. Hiervan kunt u goed herstellen, maar de duur van het herstel verschilt per persoon.
-
Als u last heeft van aanhoudende stress na een heftige verandering in uw leven, spreken we van een aanpassingsstoornis. Dit is een psychische aandoening en de klachten ontstaan binnen drie maanden nadat u veel stress heeft gehad. U merkt lichamelijke en geestelijke klachten, doordat u veel stress ervaart. Als u een aanpassingsstoornis heeft, dan heeft de stress heel veel impact op uw leven. Voorbeelden van een aanpassingsstoornis zijn een burn-out of overspannenheid.
Een aanpassingsstoornis ontstaat door een ingrijpende negatieve of positieve verandering. Er bestaan verschillende vormen van aanpassingsstoornis, bij elke soort heeft u weer last van andere symptomen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Aanpassingsstoornis met angst
- Aanpassingsstoornis met depressiviteit
- Aanpassingsstoornis met angst en depressiviteit
- Aanpassingsstoornis met een gedragsstoornis
- Aanpassingsstoornis met een gedragsstoornis en emotionele stoornis
- Niet gespecificeerde aanpassingsstoornis
-
Zelf kunt u niet veel doen tegen uw klachten als u last heeft van een aanpassingsstoornis. Wel kunt u met de huisarts een passende behandeling kiezen. De behandeling kan bestaan uit medicatie, zoals antidepressiva of angst remmende medicatie. Daarna krijgt u vaak therapie om te voorkomen dat de klachten terugkomen. U leert bij deze therapie om te gaan met uw gedachten en te ontspannen, zodat u beter om kan gaan met stressvolle situaties en voorkomt dat u weer in dezelfde situatie belandt. De therapie doet u bij een psycholoog. Een andere mogelijke behandeling is leefstijladvies, waarbij u adviezen krijgt over gezond leven, uw slaap en beweging.
Het is bij een aanpassingsstoornis belangrijk om vooruit te blijven kijken. Soms zijn er bepaalde obstakels waar we overheen moeten komen, maar u kunt hieraan wennen. Probeer inzicht te krijgen in wat er voor u verandert en bespreek met anderen hoe u zich voelt over de grote verandering. Sommige mensen kunnen u fijne adviezen geven en u een luisterend oor bieden.
-
Heeft u het vermoeden dat u een aanpassingsstoornis heeft, maak dan een afspraak met uw huisarts. Deze stelt u vragen over uw situatie om vast te stellen of u een aanpassingsstoornis heeft. Daarna bespreekt de huisarts, samen met u, wat een passende behandeling voor u kan zijn en verwijst u door naar de juiste hulpverlener. Dit kan de praktijkondersteuner van uw huisartsenpraktijk zijn, maar ook een psycholoog of coach.
Van een aanpassingsstoornis kunt u goed herstellen, maar de duur verschilt per persoon. Over het algemeen herstellen de meeste mensen met een aanpassingsstoornis binnen 6 maanden.