TIA
In het kort
Een TIA (Transient Ischaemic Attack) is een soort beroerte, maar er wordt pas van een beroerte gesproken als de klachten langer dan 24 uur duren. De meest voorkomende symptomen van een TIA zijn klachten zoals een scheve mond, niet uit de woorden komen of een rare manier van praten en een verlamde arm of been. Lees hieronder hoe u deze klachten kan herkennen. Door gezond te leven verlaagt u de kans op een TIA.
-
Een TIA (Transient Ischaemic Attack) is een soort beroerte, maar er wordt pas van een beroerte gesproken als de klachten langer dan 24 uur duren. Een TIA is wanneer u dezelfde symptomen heeft van een beroerte, maar de klachten eerder wegtrekken. De klachten verdwijnen vaak na twintig minuten. Het wordt veroorzaakt doordat een bloedvat in de hersenen tijdelijk wordt afgesloten door een stolsel wat in het bloedvat zit.
Omdat het stolsel vanzelf oplost bij een TIA duren de klachten korter dan bij een beroerte. Er is geen sprake van blijvende schade na een TIA, maar het is een soort waarschuwing voor een heftigere aanval, zoals een beroerte. Daarom is het belangrijk om een TIA serieus te nemen en uzelf te laten onderzoeken als u symptomen vertoont.
Sommige dingen zorgen ervoor dat u een hogere kans heeft op een TIA, zoals:
- Een verhoogde bloeddruk of cholesterol
- Overgewicht
- Overmatig drinken van alcohol
- Roken
- Hartziektes
- Diabetes (type 1 of type 2)
- Stress
-
De meest voorkomende symptomen van een TIA zijn:
- Een scheve mond
- Niet uit de woorden komen of een rare manier van praten
- Een verlamde arm of been
- Tijdelijke blindheid
- Duizeligheid
- Gevoelloze delen van het lichaam
- Misselijkheid
Bij een TIA verdwijnen de klachten binnen een aantal minuten tot een aantal uren. Veel mensen hebben na een TIA vaak nog vermoeidheidsklachten. Ook slecht slapen of veel piekeren uit angst om opnieuw een aanval te krijgen, komt veel voor. Dit kan ook weer leiden tot concentratieproblemen.
Een TIA leidt niet tot blijvende schade maar kan leiden tot een beroerte als het niet op een goede manier wordt behandeld
-
Om een beroerte bij iemand te herkennen, kunt u de volgende dingen doen:
- Vraag de persoon om te lachen, let hierbij op een scheve mond en hangende mondhoek
- Vraag de persoon om beide armen naar voren te strekken. Let hierbij op of een arm wegzakt of niet omhoog komt.
- Vraag de persoon om zijn naam te zeggen. Let hierbij op onduidelijke spraak of dat de persoon niet uit zijn worden komt.
- Houd bij hoe laat de klachten bij de persoon zijn ontstaan
Door gezond te leven verlaagt u de kans op een TIA. Als u een gezonde leefstijl heeft, bent u fitter en gaat uw bloeddruk en cholesterolgehalte omlaag. Gezond leven bestaat uit: niet roken, gezond eten, minder consumptie van zout, afvallen bij overgewicht en dagelijkse beweging.
Na een TIA kunnen er nog verschillende gevolgen zijn in uw leven, zoals:
- Niet kunnen autorijden. Na een TIA mag je twee weken niet autorijden. Pas na deze periode zal de neuroloog bepalen of het weer kan.
- Moeite met dagelijkse activiteiten. De arts geeft bepaalde leefregels mee en u moet misschien meer gaan sporten of gezonder gaan eten en koken.
- Moeite met begrijpen. Na een TIA hebben veel mensen moeite met het begrijpen wat anderen zeggen, dit kan zorgen voor wat nodige aanpassingen.
-
Bel 112, de huisarts of huisartsenpost als u, of iemand in uw omgeving, klachten heeft van een TIA. Doe dit ook als de klachten na een tijdje weer zijn verdwenen. Houd bij wanneer de klachten begonnen zijn, zodat de huisarts kan bepalen of u een TIA heeft gehad. De huisarts kan u dan doorverwijzen voor onderzoek naar de oorzaak van uw TIA.
In de meeste gevallen krijgt u minder kans op een herseninfarct of hartinfarct als u snel begint met een behandeling. Als u snel wordt behandeld, kunt u gewoon helemaal beter worden na een TIA.