Overactieve blaas bij kinderen
In het kort
Als uw kind een overactieve blaas heeft, moet het vaker plassen dan normaal. Een overactieve blaas komt doordat de blaas extra prikkelbaar is. Dit betekent dat de blaas zich al aanspant terwijl hij nog niet vol zit. Hierdoor krijgt uw kind de neiging om te plassen, terwijl dat nog niet nodig is.
-
Als uw kind een overactieve blaas heeft, moet het vaker plassen dan normaal. Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als uw kind dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft uw kind een overactieve blaas. Uw kind kan soms wel ieder uur plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat de blaas extra prikkelbaar is. Dit betekent dat de blaas zich al aanspant terwijl hij nog niet vol zit. Hierdoor krijgt uw kind de neiging om te plassen, terwijl dat nog niet nodig is. Dit kan erg plotseling komen. Waarom de blaas extra prikkelbaar is, is niet bekend. Oorzaken voor een overactieve blaas bij kinderen zijn:
- Bekkenbodemproblemen
- Blaasontsteking
- Overmatige gebruik van frisdrank
- Poepproblemen
-
Als uw kind last heeft van een overactieve blaas kan het de volgende klachten ervaren:
- Vaker dan 7 keer per 24 uur moeten plassen
- Plotseling moeten plassen, zowel ’s nachts als overdag
- Niet goed de plas kunnen ophouden
- Urineverlies
- Kleine beetjes plassen
- Verstopping
-
Als uw kind een overactieve blaas heeft, kunt u het volgende doen om de klachten te verminderen:
- Geef uw kind geen frisdrank
- Als uw kind te zwaar is, zorg dan dat het op een gezond gewicht komt. Hierdoor komt er minder druk op de blaas te staan.
- Zorg dat uw kind voldoende drinkt, minder drinken werkt juist averechts
- Doe mee aan de poep- en plas klas samen met uw kind. Hier krijgen u en uw kind informatie over normaal poepen en plassen en hoe u dit kunt bereiken. Ook krijgt het kind dan te zien dat er meer kinderen zijn met poep- en plasproblemen.
- Ga met uw kind naar de kinderbekkenfysiotherapeut. Uw kind kan hier oefeningen krijgen om beter de plas te controleren.
- Houdt een plasdagboek bij voor uw kind om te kijken of de oefeningen helpen
- Maak een afspraak met de continentieverpleegkundige. Hier kunt u meer informatie ontvangen over een overactieve blaas en hoe u dit bij uw kind kan verhelpen.
-
Neem contact op met de huisarts als u:
- Vermoedt dat uw kind een overactieve blaas heeft
- Uw kind moeite heeft met het uitvoeren van de oefeningen van de kinderbekkenfysiotherapeut. Hiervoor kan u ook gelijk de kinderbekkenfysiotherapeut contacteren.