Apenpokken

Apenpokken is een virusinfectie, die veel voorkomt in West- en Midden-Afrika. Iedereen is vatbaar om apenpokken te krijgen, maar de meeste besmettingen komen voor bij mannen die seks hebben met mannen. Apenpokken worden overgebracht door middel van intiem contact, zoals door te zoenen of seks te hebben met iemand die besmet is met apenpokken. Het virus dringt zich in het lichaam via de slijmvliezen of via scheurtjes of wondjes in de huid.

U bent besmettelijk met apenpokken als u blaasjes en korstjes heeft. De blaasjes kunnen ook in de mond zitten, waar ze meer op aften lijken. Veel mensen vertonen al griepachtige klachten voordat blaasjes ontstaan op de huid. Bij de griepachtige verschijnselen wordt iemand ook als besmettelijk beschouwd. Na besmetting kan het tot drie weken duren voordat u klachten krijgt.

Het virus is voor de meeste mensen niet erg gevaarlijk en de meeste mensen genezen in een aantal weken. De kans bestaat dat u erg ziek wordt of doodgaat door het virus, maar dit is vaker het geval als u al een verzwakte afweer had of zwanger bent en bij kinderen. Dit is nog niet voorgekomen in Europa door de juiste zorg en medicijnen.

Klachten veroorzaakt door apenpokken zijn:

  • Koorts.
  • Spierpijn.
  • Opgezwollen lymfeklieren.
  • Hoofdpijn.
  • Vermoeidheid.
  • Koude rillingen.
  • Uitslag met blaasjes, die vaak eerst in het gezicht beginnen en dan verspreiden over het lichaam.

De klachten ontstaan binnen 5 tot 21 dagen na besmetting met het virus. De uitslag zal beginnen met vlekjes die veranderen in blaasjes. Uiteindelijk drogen de blaasjes.

Een aantal adviezen die u kunt opvolgen als u apenpokken heeft, zijn:

  • Zodra u positief bent getest op apenpokken, zal de GGD een bron- en contactonderzoek starten om te achterhalen waar de besmetting heeft plaatsgevonden en wie er in contact is geweest met u. Het is belangrijk om thuis te blijven tot uw klachten over zijn en geen andere mensen aan te raken in de tijd dat u besmettelijk bent.
  • Gebruik een condoom voor de zekerheid tijdens het vrijen. Het is niet zeker of condooms helpen tegen een besmetting met apenpokken, aangezien het ook doorgegeven kan worden als u de huid van iemand anders aanraakt waar blaasjes of wondjes op zitten.
  • Wacht met seks totdat uw klachten over zijn.
  • Als u klachten heeft, kom dan niet in de buurt van andere mensen en vermijd contact tot uw klachten en blaasjes op het lichaam over zijn.
  • Er bestaan medicijnen tegen apenpokken, maar die krijgt u alleen als u heel ziek bent. Meestal is een behandeling niet nodig, omdat apenpokken vanzelf overgaan.

Neem direct contact op met uw huisarts of GGD bij symptomen die lijken op apenpokken. Een test voor apenpokken is gratis.

Bel ook uw huisarts of GGD als u nauw contact heeft gehad met iemand met apenpokken in de afgelopen drie weken.

Neem contact op met uw huisarts als uw kind blaasjes heeft en in de afgelopen weken in West- en Midden-Afrika is geweest.

Neem contact op met uw huisarts als u vragen heeft over apenpokken.