Moedervlekken
-
Moedervlekken ontstaan door een ophoping van een bruine kleurstof in uw huid. Ze kunnen verschillende vormen en grote aannemen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vlak, hobbelig, rond of ovaal zijn. Verder kenmerken ze zich door een onafgebroken vorm en kleur. De meeste vlekken ontstaan tussen het 3de en 20e levensjaar. Dit hangt af van de hoeveelheid waarmee u uw huid heeft blootgesteld aan de zon. Daarnaast speelt erfelijkheid ook een rol in het ontstaan van moedervlekken. Moedervlekken lijken op sproeten en ouderdomsvlekken. Toch verschillen zij van elkaar. Sproeten zijn kleine lichtbruine vlakke vlekjes en ouderdomsvlekken zijn vlakke, bruine, onafgebroken vlekken. Deze laatste vlekken zitten vaak op de onderarmen, in het gezicht, op de handruggen en op de onderbenen.
-
Moedervlekken kunnen geen kwaad en geven over het algemeen geen klachten. U kunt er veel krijgen, maar er voor de rest geen last van hebben. In een enkel geval kan er een afwijkende moedervlek ontstaan wat een voorteken kan zijn van huidkanker.
-
Moedervlekken verdwijnen niet en er zijn geen zalfjes en middelen voor. U kunt er wel voor zorgen dat u minder kans heeft op een kwaadaardige moedervlek. Dit kunt u doen door:
- Niet teveel te zonnen
- Zonverbranding te voorkomen en smeer uw huid goed in met een zonnebrandcrème van factor 30 of hoger
- De zonnebank te vermijden of hier niet te vaak onder te liggen
- Uw moedervlekken en huid met regelmaat te controleren, zeker als u wat ouder bent en nieuwe moedervlekken ontdekt
-
Neem contact op met uw huisarts als:
- De moedervlek geen onafgebroken kleur of vorm heeft. Zo kan de kleur van de vlek verschillen en de vorm kan niet duidelijk afgegrensd zijn. U moet meteen contact opnemen als de vlekken kleuren als blauw, rood, wit of zwart bevatten.
- De moedervlek 6 millimeter of groter is
- De moedervlek ineens verandert van vorm, dikte, grote en kleur
- U een moedervlek heeft die jeukt
- U een moedervlek heeft die bloedt
- Er zweertjes en korstjes op uw moedervlek komen