Afkickverschijnselen

U kunt afkickverschijnselen vertonen als u stopt na het gebruiken van verslavende middelen, zoals drugs, alcohol, nicotine of andere medicijnen. Het is een reactie van het lichaam doordat uw lichaam te lang zonder het verslavende middel is geweest. Terwijl u afkickt, zal het verslavende middel uit uw systeem raken. Uw lichaam is dit niet gewend en zal signalen afgeven dat u meer nodig heeft van het middel.

Dit alles komt door dopamine. Dit is een stofje die vrijkomt nadat u het verslavende gedrag heeft uitgevoerd. Door het stofje heeft u een gevoel van plezier of genot. Hierdoor voelt u zich goed als u het verslavende middel inneemt of uitvoert. Uw lichaam wordt minder gevoelig voor de effecten van het verslavende middel of gedrag naar mate u het vaker inneemt of uitvoert. Daarom moet u steeds meer nemen of doen om hetzelfde effect te krijgen. Wanneer u dan stopt met het nemen van het verslavende middel, zal uw lichaam signalen afgeven. Dit zijn afkickverschijnselen.

Vaak treden afkickverschijnselen al binnen 24 uur op nadat u bent gestopt met uw verslaving. Het kan enkele weken duren tot de klachten weg zijn. Afhankelijk van de verslaving zullen er klachten optreden. Ook de duur en heftigheid van de klachten zijn hiervan afhankelijk. Voorbeelden van veelvoorkomende afkickverschijnselen zijn:

Een behandeling voor uw klachten door afkickverschijnselen is nodig om met de klachten om te gaan. Ten eerste is het van belang dat u zich voorbereidt op afkickverschijnselen wanneer u stopt met de verslaving. De eerste dagen zullen het ergst zijn. Probeer uzelf te motiveren door leuke dingen te doen of ontspan uzelf door een lange wandeling te maken.

Het is belangrijk om tijdens de periode waarin u afkickverschijnselen ervaart goed te blijven eten. Als u misselijk bent door de klachten, kunt u beter een aantal keer kleine hoeveelheden eten. Vermijd koffie of andere cafeïne houdende dranken. Hiervan wordt u onrustig.

Zoek begeleiding bij het stoppen met de verslaving. Hiervoor kunt u uw huisarts raadplegen. Er bestaan geen medicijnen die u kunt nemen om af te kicken, maar er zijn medicijnen die de afkickverschijnselen kunnen opvangen. Hierover kunt u advies krijgen bij de begeleider.

Neem contact op met uw huisarts als u wilt stoppen met uw verslaving. De huisarts kan u doorverwijzen naar een specialist. De specialisten willen weten hoe u verslaafd bent geraakt, hoe vaak en hoeveel u gebruikt, wat voor problemen u heeft en welk doel u wilt bereiken met het afkicken. Het is belangrijk om goed samen te werken tijdens deze behandeling.

Het komt voor dat wanneer u gestopt bent met uw verslaving, u wel nog zin heeft om de verslaving weer op te pakken. Dit hoeft niet te betekenen dat u weer verslaafd raakt. Toch kan het voorkomen dat u weer een keer gebruikt, dat heet een terugval. Vraag hierbij hulp aan uw arts of psycholoog.