Gedraaide zaadbal (torsio testis)

Er zitten twee ballen in de balzak. Hierin worden hormonen en zaadcellen gemaakt. Het kan voorkomen dat de ballen te los in de balzak liggen en ronddraaien. Omdat de zaadleiders van de zaadbal meedraaien, kan de bloedtoevoer naar de zaadbal afsluiten en kan het afsterven. Een gedraaide zaadbal komt vaak voor bij jongens onder de 18 jaar, maar het komt ook voor bij volwassenen. Boven de 35 jaar is de kans klein dat u last krijgt van een gedraaide zaadbal.

Er is niet veel bekend over de gevolgen van een gedraaide bal. Wel kan de bal kleiner worden, waardoor u minder vruchtbaar wordt.

Bij een gedraaide zaadbal kunt u last krijgen van de volgende klachten:

  • Acute pijn aan 1 kant van uw balzak.
  • De testikel aan de kant van de pijnlijke balzak is verhoogd.
  • Pijn in het onderste gedeelte van uw buik.
  • Zwelling van uw balzak.
  • Roodheid van uw balzak.
  • Een misselijk gevoel of overgeven.

Als u klachten heeft van een gedraaide bal, is het belangrijk dat u snel contact opneemt met de huisarts. Deze zal uw balzak onderzoeken. De huisarts zal snel kunnen vaststellen of er sprake is van een gedraaide bal. Zodra dit het geval is, wordt u snel naar het ziekenhuis gestuurd. Daar kunt u extra onderzoek krijgen, of krijgt u gelijk een operatie.

Bij een gedraaide zaadbal is het van belang dat deze zo snel mogelijk teruggedraaid wordt. Dit wordt door een arts gedaan in het ziekenhuis. In eerste instantie proberen ze dit met de hand, maar vaak zal de huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis waar een specialist u verder behandelt.

Een operatie is in bijna ieder geval nodig. Tijdens deze operatie wordt de zaadbal teruggedraaid, waardoor er weer bloed naar de bal kan stromen. De arts zal vervolgens de bal vastzetten in de balzak. Het kan voorkomen dat er al te lang geen bloed naar de bal is gestroomd, dan kan de bal schade oplopen. In sommige gevallen is het dan beter om de bal weg te laten halen, aangezien de kans op kanker in die bal dan groter is.  Na de operatie kan de penis gewoon weer stijf worden en als er één bal is weggehaald, bent u ook nog steeds vruchtbaar.

Bel met spoed de huisarts of huisartsenpost wanneer u plotseling heel veel pijn krijgt in de balzak.

Neem contact op met de huisarts in de volgende gevallen:

  • De testikel voelt hard en dik aan.
  • De pijn in de bal wordt langzaam erger.
  • U krijgt plots flink pijn in de balzak, die na een aantal minuten weer minder wordt.